Consells per escollir les ulleres de sol per a l’estiu

[Ara.cat] A l’estiu, el complement indispensable per a tothom són les ulleres de sol. La moda les dissenya de totes mides i tipus però, a banda de com ens puguin quedar estèticament, hem de tenir en compte com protegeixen els nostres ulls davant els raigs ultraviolats del sol.

Què és el primer que s’ha de comprovar en escollir unes ulleres de sol?

El més important és que estiguin homologades amb el distintiu de la CE. A més a més, han de dur la identificació de la ISO EN 1836:1997, i ens han de protegir al 100% dels raigs ultraviolats (distintiu UV). S’ha de anar amb compte sobretot amb les que no són d’òptica, perquè poden ser falsificacions a les quals s’hi ha afegit un adhesiu fals.

Com més fosques siguin les ulleres, més protegeixen?

No. Es tracta d’una idea errònia molt estesa. Entre unes ulleres clares i unes fosques, les clares poden protegir millor els ulls si porten filtres solars de millor qualitat.

Qualssevol ulleres serveixen per a qualsevol activitat?

Les ulleres s’han d’escollir pensant en l’activitat que durem a terme quan les emprem. Per exemple, unes ulleres massa fosques poden no ser adequades per a la conducció.

Com es pot escollir una bona protecció?

Hi ha nivells de protecció del 0 al 4. Les ulleres de protecció 4 bloquegen un percentatge de llum més elevat. Això no s’ha de confondre amb el filtre de raigs ultraviolats, que ha de ser del 100 %.

Què hem de tenir en compte en protegir els ulls dels nens?

A causa de la seva edat reduïda, els ulls dels nens són més permeables a la llum. Un percentatge molt més elevat de raigs UVA i UVB penetra als ulls d’un nen en comparació amb el que reben els ulls d’un adult. En el cas dels adults, el cristal·lí frena una part d’aquests rajos, tot i que la protecció segueix sent molt necessària.

Per això, és important evitar ulleres adquirides a llocs no especialitzats. Hi ha ulleres amb filtres de qualitat de totes les morfologies i a preus assequibles amb què protegir els ulls dels infants.

Totes les muntures admeten lents graduades?

Quan busquem ulleres de sol, sempre busquem que ens quedin bé a la cara, que vagin a la moda… Però no totes les lents graduades són aptes per a totes les muntures. Per això, és recomanable comentar primer la graduació amb l’òptic i escollir les lents abans de triar una muntura.

Què són les lents polaritzades? Són recomanables davant la llum del sol?

Són un tipus de lents especials que eviten els reflexos i els efectes mirall a les ulleres, per exemple quan veiem reflectida l’aigua sobre algunes superfícies metàl·liques. Aquesta característica prevé la fatiga ocular ja que evita la necessitat d’acomodació constant a les condicions canviants de la llum. En només deixar passar la llum útil, proporcionen una visió més nítida i contrastada.

I els vidres amb degradat? També protegeixen els ulls?

Si les ulleres tenen un bon filtre de raigs ultraviolats, els vidres degradats permeten descansar la vista per la part de sota de les ulleres. No obstant això, el mateix degradat fa que, en cas que la llum reboti al terra o a altres superfícies, els rajos reflectits entrin més fàcilment als nostres ulls per la part degradada de sota la ullera, per la qual cosa s’ha d’anar amb compte.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *